018_mail_envelopepaginationArrowphonesearch

Menu

Chorvatský Medulin

Strávili jsme krásných 10 dní na jihu Istrie.

43 dětí ze 4. - 6. tříd z Bor i Litic se vydalo ve třetím červnovém týdnu do Chorvatska k moři.

Počasí bylo proměnlivé, zažili jsme slunce, mraky, déšť, vítr i dvoumetrové vlny. Denně jsme vyráželi k moři i na  vycházky po okolí. Třetí den jsme se vypravili na celodenní výlet do nedaleké Puly a Rovinje. V Pule jsme si prohlédli přístav, ohromné koloseum, historické centrum, rybí trh, vojenskou pevnost s muzeem a krásnou vyhlídkou na celé město. Poté jsme pokračovali do podmořského akvária, kde jsme viděli nejrůznější druhy mořských živočichů. Odtamtud jsme jeli do Rovinje, kde jsme si vyšli od přístavu malebnými uličkami ke kostelu s úchvatnou vyhlídkou na moře. Díky tomu, že nás provázela delegátka paní Lázničková, jsme nebloudili a dozvěděli jsme se plno zajímavých faktů.

Koupání bylo super! Každý den jsme střídali jinou pláž, od písečné po oblázkovou a kamenitou. Děti se všude vyřádily. Někteří z nich zažili poprvé téměř dvoumetrové vlny, které jsme nejdřív pozorovali ze břehu a pak jsme se do nich statečně vrhli - úžasný zážitek pro všechny. Hodně zábavy a legrace jsme si užili na šlapadlech - autíčkách se skluzavkou na moři. Jedním z nejhezčích zážitků byla okružní plavba lodí po širém moři mezi blízkými ostrůvky. Na jednom z nich jsme zakotvili a strávili jsme tam báječné odpoledne s koupáním, šnorchlováním, procházkou po útesech, pozorováním racků a krmením rybiček. Zažili jsme i pořádný adrenalin. Z ostrovu se nám ani nechtělo zpět na pevninu, nebýt večerního zápasu ve fotbale, asi bychom tam zůstali. Skalní fotbaloví fanoušci se nemohli dočkat utkání Chorvatsko - Česko na Euru 2016. Zápas jsme sledovali na jedné z velkoplošných obrazovek na pěší zóně v medulinském přístavu obklopeni hordou chorvatských fanoušků v dresech, čepicích a s píšťalkami. Zápas byl napínavý až do konce pro obě strany a nakonec skončil remízou (naštěstí). Největším zážitkem byla pro nás oslava dvou gólů do chorvatské sítě přímo v Chorvatsku :-)

Obdivovali jsme místní typické kamenné baráčky, křivolaké uličky i spoustu různých rostlin. Zpestřením jedné procházky bylo krmení želv v medulinském rybníčku. Třešničkou na dortu byla pro nás místní výtečná zmrzlina.

Večery jsme trávili procházkami městem nebo v nedalekém rozlehlém parku.

Na jídlo jsme chodili do blízké rodinné restaurace a moc nám všem chutnalo.

Při zpáteční cestě jsme navštívili Baredinské jeskyně, povečeřeli jsme u olivového háje v krásné panenské přírodě a vyrazili jsme k domovu plni nezapomenutelných zážitků. 

FOTOGALERIE 1   FOTOGALERIE 2

 

 

 

Město Plzeň

26. základní škola Plzeň
Skupova 22
301 00 Plzeň

378 028 631
606 027 587