018_mail_envelopepaginationArrowphonesearch

Menu

Co nám přinesly změny v sestavování jídelního lístku?

Sdělení ředitelky školní jídelny M. Královcové.

Co nám přinesly změny v sestavování jídelního lístku od podzimu 2015 v souladu s vydaným Nutričním doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR ke Spotřebnímu koši, které je v platnosti od 1.9.2015. A jak dopadlo vyhodnocení dotazníků o deseti nejoblíbenějších jídlech našich dětských strávníků. Porovnání toho, co by si od nás strávníci přáli a co nám předpisy nařizují. 

Jistě jste zaznamenali, jak mnoho se v poslední době hovoří o zdravé výživě a to zvláště ve spojení se školním stravováním. Jsme jako školní jídelna povinni podle vyhlášky o školním stravování dodržovat tzv. spotřební koš, ten nám ukládá, kolik má dítě denně v průměru dostat např. masa, ryb, mléčných výrobků, cukrů, tuků, luštěnin, ovoce a zeleniny. Také v minulém roce Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení o skladbě jídelního lístku, kde nám říká, že v měsíci je možné zařadit tolik dětmi oblíbené sladké jídlo nebo knedlíky jen 2x  apod. Snížit podíl masa a zařazovat mnohem častěji než dosud slaná bezmasá jídla. Nedoplňovat luštěniny uzeninou ani vejci atd. Věřte nám, že víme co našim dětem chutná, ale bohužel se to neshoduje se zásadami zdravé výživy. A protože máme velký zájem na tom, aby to co vaříme, našim dětem chutnalo, udělali jsme si v loňském roce ve spolupráci s 26.ZŠ průzkum o deseti nejoblíbenějších jídlech našich dětí. Z tohoto průzkumu jednoznačně vyplynulo, že tzv. zdravá jídla mezi oblíbená rozhodně nepatří. Vyhodnocovali jsme dotazníky po jednotlivých ročnících, tedy třídy 1-9. Pro zajímavost v první třídě děti uvedly tato nejoblíbenější jídla:

Řízek s kaší nebo bramborem

Špagety

Palačinky, lívance

Rajská s jakoukoliv přílohou

Svíčková s knedlíkem

Buchtičky s krémem

Karbanátky s bramborem nebo kaší

Pečené kuře s bramborem

Rizoto

Smažený sýr

Pizza

Přesto, že prvňáčkům s vyplňováním jídel pomáhali rodiče, s doporučovanými jídly zdravé výživy, jak sami vidíte, to nemá moc společného. Čím vyšší ročník, tím horší výsledek. 7. třídy uvádějí tato nejoblíbenější jídla: pizza, lívance a palačinky, řízek, špagety, bramborák,… V 9. třídách už je na prvním místě kebab, řízek, pizza… atd.  Nicméně i my jsme zastánci toho, že se nemá dětem nic násilně vnucovat a proto vaříme tři jídla na výběr. A pokud si pozorněji přečtete naše jídelníčky, zjistíte, že vždy dbáme na to, aby každý den byla zastoupena jídla tzv. zdravá a k tomu pokud možno nějaké z oblíbených. 

Od rodičů víme, že když jejich dítě řekne, že jim nějaké jídlo nechutnalo, již se jich více neptají. A to je velká škoda, neboť tato informace není vypovídající. Nevíme, co na jídle dítěti nechutná konkrétně. Zda je to proto, že vaříme jídla, na která není zvyklé nebo je z domova zvyklé na jídla slanější nebo více kořeněná? Naše jídelna připravuje denně tři jídla objednávková a jedno bez objednávkové, to jsou čtyři druhy jídel denně. Za měsíc je to minimálně 80 druhů jídel, za dva měsíce (opakujeme jídla minimálně) 150 druhů jídel. Takový „repertoár“ připravovaných jídel bude mít v dnešní uspěchané době asi málokterá z maminek našich dětí. Takže většinu jídel dítě z domácího prostředí nezná. Zde je třeba vzít v úvahu dětskou přirozenost a to, že zvláště mladší děti co neznají, často odmítají.

A pokud se našim dětským strávníkům zdají jídla málo dochucená tj. málo slaná nebo možná kořeněná, i s tím jsme se již setkali. Musíme Vás upozornit, že spotřebu soli a koření máme přísně sledovánu. Dle našeho názoru požadavky na spotřebu soli od kontrolních orgánů jsou až nesmyslně nízké (např. uvařené těstoviny by byly s tak malým množstvím soli vysloveně nechutné). Přesto však přebytečná spotřeba soli a cukru je nesmírně škodlivá.

Rozepsali jsme se o problému posuzování chuti podrobněji, abychom Vám přiblížili důvod, proč zařazujeme pro děti někdy neoblíbená nebo i neznámá jídla jako např. luštěniny nebo méně známé obiloviny atd. Je to právě pro obsah látek důležitých pro vývoj dětí. Z průzkumů vyplývá, že dítěti musíte nabídnout neznámé jídlo až 9x, než ho přijme a zvykne si na něj. Zkuste také, až budete Vašemu dítěti jídla objednávat po internetu, říci mu, co bude jíst, zvláště u jídel, která doma nepřipravujete. Děti si v tomto věku vždy vybírají podle přílohy. Měli jsme též od rodičů dotazy, že některé gastronomické názvy sami neznají a dítě pokud čeká něco jiného, je zklamané, a závěr je, že mu to nechutná.

Chtěli bychom zdůraznit, že všechny změny, které jsme museli v jídelním lístku udělat, abychom dodrželi výše zmíněné předpisy, jak je ostatně naší povinností, jsou v zájmu našich strávníků a mají sloužit jejich zdraví. V žádném případě to není proto, že by si chtěli zaměstnanci školní jídelny šetřit práci nebo dokonce šetřit finančními prostředky.  Ostatně každá z maminek našich dětí si snadno spočítá, že za 25 korun na osobu by jí na přípravu například nedělního oběda pro čtyřčlennou rodinu vyšla 100 korunová částka. Za tu by měla pořídit potraviny na přípravu polévky, hlavního jídla doplněného salátem, ovocem nebo moučníkem a dále nápoj z čerstvého ovoce nebo čaj apod. Všechny maminky nám jistě dají za pravdu, že v tom to není. Proto Vás rodiče žádáme, abyste nám pomohli u malých dětí přijímat tyto pozitivní změny vysvětlováním, co je čeká v jídelně na talíři, co jsou např. jáhly,  bulgur, pohanka, kuskus nebo špaldové knedlíčky. A těm starším, prosím vysvětlete, že i když doma z nedostatku času tato jídla nepřipravujete, jsou zdravá a ať je ochutnají. Třeba si je časem oblíbí, a pokud ne, mají volbu si vybrat něco jiného.

Jsme tu pro Vaše děti, ale k dobrým výsledkům při uskutečňování nových poznatků ve výživě potřebujeme Vaši spolupráci. Všichni volají po zdravé výživě, ale z našich poznatků víme, že si pod tímto pojmem každý představuje něco jiného.  Vaše děti nás milují, pokud jim uvaříme buchtičky s krémem, lívance, palačinky, buchty, svíčkovou a řízek. Po takovém obědě přijdou domů a budou nás chválit, ale děti potřebují výživu pestrou a plnohodnotnou. A tak příště, až přijde Vaše dítě z jídelny domů a bude si stěžovat, že mu jídlo nechutnalo, prosím, zamyslete se, rozeberte s dítětem podrobnosti, a pokud se s námi o ně budete chtít podělit, budeme velmi rádi.

Nejdůležitější zásady školní jídelny:

Jídelna používá k přípravě jídel kvalitní základní suroviny.

Jídelna nepoužívá polotovary (mezi které počítáme i tolikrát zmiňovanou bramborovou kaši).

Spotřeba soli a koření je přísně sledována a měsíčně vyhodnocována (k dochucování používá jídelna čerstvé bylinky a sušené, z pohledu dětské výživy nezávadné ingredience).

Jídelna měsíčně vyhodnocuje plnění spotřebního koše i nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.

Jídelna připravuje denně pro děti 3 objednávková jídla a jedno bez objednávkové, přestože zaměstnanci nejsou oproti jiným jídelnám za tuto práci navíc finančně zvýhodněni.

 

26. základní škola Plzeň
Skupova 22
301 00 Plzeň

378 028 631
606 027 587